Залізодефіцитна анемія. Визначення і лікування

Анемія — клініко-гематологічний синдром, який характеризується зниженням вмісту гемоглобуну і/або еритроцитів в крові.

Корисні продуктиЗалізодефіцитна анемія — це широко розповсюджений патологічний стан, що характеризується зменшенням вмісту заліза в крові, кістковому мозку, крім того, порушується синтез гему, міоглобіну, білків, що містять залізо, та залізовмісних тканинних ферментів.

Подолання залізодефіцитних анемій та латентного залізодефіциту є найактуальнішою серед задач сучасної медицини проблемою. За даними ВООЗ (1987 р.) дефіцит заліза був виявлений у кожного п'ятого мешканця Землі. ВООЗ розробила та затвердила програму гемоглобінового оздоровлення населення земної кулі до 2000 р. Виконання цієї програми мало вплинуло на розповсюдженість та захворюваність на залізодефіцитні стани. У Центральній та Східній Європі 10-12 % жінок та 3-8 % чоловіків страждають на залізодефіцитну анемію [1].

Симптоматика включає прояви анемії і ознаки дефіциту заліза (гіпосидерозу). Хворі скаржаться на запаморочення, шум у вухах, мигтіння "мушок" перед очима, задишку, серцебиття. За наявності вираженої анемії можуть посилюватися прояви супутньої ИБС (почастішання нападів стенокардії), сердечної недостатності. Ознаки гіпосидероза включають сухість шкіри, порушення цілісності епідермісу. У кутах рота з'являються виразки, тріщини із запальним валом (ангулярный стоматит). Спостерігаються зміни з боку нігтів (ламкість, шаруватість, поперечна покреслена, сплощення, угнутість). Деякі хворі відмічають почуття печіння язика. Можливе збочення смаку у виді непереборного бажання їсти крейду, зубну пасту, а також пристрасть до деяким запахів. Серед інших ознак гіпосидероза можуть спостерігатися утруднення при ковтанні сухої їжі, дізуричні розлади (частіше у жінок), симптоми нічного енурезу у дітей, м'язова слабкість. При огляді хворих звертає на себе увагу блідість шкіри і слизових оболонок. Часто у хворих відзначається виразна "синява" склер очних яблук (симптом блакитних склер).

Дієта при залізодефіцитній анемії повинна включати продукти, багаті на залізо. Негемове залізо містять: буряк, шпинат, цибуля латук, чорна смородина, шипшина. Гемове жалізо містять: м'ясо нежирних сортів, риба, печінка. Ці прдукти повинні обов'язково бути присутніми в щоденному раціоні. Продукти, які необхідно виключити або обмежити: чай, кава, шоколад, вироби з пшеничного борошна.

ВООЗ наполягають на неможливості попередити і усунути залізодефіцит з допомогою дієти.

Вміст заліза в харчових продуктах по мірі спадання 

Продукт

Вміст заліза, мг/100 г продукту

Печінка

8,0-18,0

Чечевиця

7

Жовток курячого яйця

5,8

Яловичина

2,9-5,6

Квасоля

1,4-9,6

Баранина

2,9-5,6

Шпинат 

1,7-4,4

Крупа вівсяна

4,3

Хліб зерновий

2,2-3,6

Борошно кукурудзяне

3,0-3,4

Борошно гречане

3,2

Яйця

2,0-2,6

Яблука

2,5

Шоколад

1,6-2,4

Смородина чорна

2,1

Масло вершкове

2,1

Виноград

0,8-2,1

Ікра кетова

1,8

Крупа манна

1,6

М'ясо куряче

1,5

Риба

1,4

Рис

1,3

Картопля, капуста

0,8-1,1

Гранат, морква, полуниця

0,7-0,8

Хліб

0,43-0,8

Молоко жіноче

0,07-0,15

Вершки

0,1

Молоко коров'яче

0,03-0,05

[1] Гайдукова С. М. Міжнародний симпозіум "Епідеміологія залізодефіцитних станів, методи їх лікування та профілактики". — Київ, 2003.